НАЧАЛО УСЛУГИ И ЦЕНИ КОНТАКТ ЛИНКОВЕ Класация БГтоп
Инсталиране на Mozilla Firefox
   
 
 
 

 

Разделяне на интернет. Споделяне на интернет.
Как да споделим интернета ?

ICS - Internet Connection Sharing - Споделяне на интернет връзка.
Network Setup Wizard - Съветник за настройка на мрежата.

По надолу са описани три варианта за разделяне на интернет.

За да си споделите интернета между два компютъра ви трябват следните неща:

1. Два или повече компютъра.
2. Работещ интернет на първия компютър.
3. Две лан карти на първия компютърът, разпределящ интернета.
4. Първата лан карта да е свързана с интернет, а втората да е свързана с другия компютър/компютри.
5. Компютрите да са с инсталирани и работещи мрежови карти.
6. Компютрите да са свързани по между си, с подходящи и работещи кабели, и устройства.

Забележка:  Много често точка 5 и 6 не са изпълнени моля преди да продължите уверете се, че всичко е изрядно.

 

Важна информация, която е необходимо да прочетете преди да продължите:

1. Въпросните настройки по долу са описани за два компютъра компютър първи /разделящ интернета/ и компютър втори, ако компютрите са повече от два на всеки следващ се правят настройки като на компютър втори.
2. Ако вашият Windows XP е преведен на български гледайте текста в скобите.
3. Всички настройки са описани подробно за Windows XP , ако използвате Windows 98 SE  най-полезни са вас биха били вариант 2 и вариант 3.
4. За да стигнете до Control Panel (Контролен панел) направете следното:
Start (старт) > Control Panel (Контролен панел) или 
My Computer (Моят компютър) > Control Panel (Контролен панел)
5.
За да можете да разрешите споделянето на Интернет връзката, трябва да се логнете като потребител, който е от група Администраторите.
6. Ако правите настройките ръчно е възможно вашата защитна стена - Firewall да ви пречи, добре е тя да бъде конфигурирана правилно или временно изключена докато настройте всичко.
7. Имайте в предвид че при описаните по-долу начини за разделяне на интернет, компютър първи трябва да е включен за да може компютър втори да ползва интернет.

 

Разделяне на интернет.

Вариант 1

Това е вариант за хора който имат минимални знания и искат бързо и без много усилия да споделят интернета. За споделянето се използва вградения в Windows XP Network Setup Wizard (Съветника за настройка на мрежа).

Компютър първи

Стартирайте Network Setup Wizard (Съветника за настройка на мрежата). За осъществяване на достъп до този съветник отидете в Control Panel (Контролен панел), щракнете двукратно върху Network and Internet Connections (Мрежови връзки), след което щракнете върху Setup or change your home or small office network (Инсталиране на мрежа в дома или в малкия офис).

След като го стартирате:

1. Щракнете върху - Next (Напред)
2. Прочетете какво пише и пак щракнете върху - Next (Напред)
3. След това от трите ви предоставени варианта изберете най горния - This computer connects directly to the Internet... (Този компютър се свързва директно с интернет.....) и щракнете върху - Next (Напред)
4. След това ви се предоставя възможност да изберете мрежовата карта от която ви идва интернета , по принцип Windows е избрал една от двете мрежови карти и в повечето случай неговия избор е правилен, така че за вас остава възможността да щракнете върху - Next (Напред)
5. След това ви се предоставя възможност да смените името на компютъра така че да ви е по лесно да го познавате , ако не желаете нищо да сменявате щракнете върху - Next (Напред)
6. След това ви се предоставя възможност да смените работната група на компютъра , но нека остане MSHOME щракнете върху - Next (Напред)
7. След това от предоставения ви избор се спирате върху долното - Turn off file and printer sharing (Изключване на споделяне на файлове и принтер) и щракнете върху - Next (Напред)
8. Прочетете какво пише и пак щракнете върху - Next (Напред). След това започва процедура, която ще отнеме известно време и Windows ще направи настройките които са ви необходими.

В кръга на шегата точно в този момент попитах една клиентка:
- Какво става сега ?
Тя ме погледна странно и каза:
-Незнам.
А аз и казах
-Как така незнаеш то се вижда - синьото компютърче става зелено и влиза в къщичката.

9. Като приключи описаната по горе процедура избираме най долното - Just finish the wizard; I don't need to run the wizard on others computers(Съветника да завърши; няма нужда той да се изпълнява другаде) и щракнете върху - Next (Напред)
10. А сега щракнете върху Finish (Край)

С това работата ни с този компютър приключи.

 

Компютър втори

Стартирайте Network Setup Wizard (Съветника за настройка на мрежата). За осъществяване на достъп до този съветник отидете в Control Panel (Контролен панел), щракнете двукратно върху Network and Internet Connections (Мрежови връзки), след което щракнете върху Setup or change your home or small office network (Инсталиране на мрежа в дома или в малкия офис).

След като го стартирате:

1. Щракнете върху - Next (Напред)
2. Прочетете какво пише и пак щракнете върху - Next (Напред)
3. След това от трите ви предоставени варианта изберете средния - This compute connects to the Internet trough residential getawey or trough another computer on my network. (Този компютър се свързва с интернет чрез кооперативен шлюз или чрез друг компютър в мрежата.) и щракнете върху - Next (Напред)
4. След това ви се предоставя възможност да смените името на компютъра така че да ви е по лесно да го познавате , ако не желаете нищо да сменявате натиснете щракнете върху - Next (Напред)
5. След това ви се предоставя възможност да смените работната група на компютъра , но нека остане MSHOME щракнете върху - Next (Напред)
6. След това от предоставения ви избор се спирате върху долното - Turn off file and printer sharing (Изключване на споделяне на файлове и принтер) и щракнете върху - Next (Напред)
7. Прочетете какво пише и пак щракнете върху - Next (Напред). След това започва процедура, която ще отнеме известно време и Windows ще направи настройките които са ви необходими.
8. Като приключи описаната по горе процедура избираме най долното - Just finish the wizard; I don't need to run the wizard on others computers(Съветника да завърши; няма нужда той да се изпълнява другаде) и щракнете върху - Next (Напред)
9. А сега щракнете върху Finish (Край)

С това работата ни с този компютър приключи. Рестартирате и двете машини (или само връзките към интернет) и би трябвало и двата компютъра да имат интернет.

 

Вариант 2


Ефекта е същия като при вариант 1, но въпросните настройки се правят ръчно. По-долу е описано как да настроите компютри с инсталиран Windows XP.

Забележка : Принципа на този вариант може успешно да се използва и за настройване на Internet Connection Sharing при Window 98 SE. Нормалния Window 98 няма Internet Connection Sharing. Въпросната програма я има при Window 98 SE. Преди да се настрой тя трябва да се изкара от Control Panel.

Компютър първи


1. Отваряте Control Panel (Контролен панел), щракнете двукратно върху Network and Internet Connections (Мрежови връзки), в листата с връзките трябва да имате поне две връзки (за всяко физическо устройство по една).
2. Щраквате с десен бутон на мишката върху връзката към интернет доставчика ви и давате Properties(Свойства).
3. В отворилият се прозорец избирате Advanced Tab(Разширени) и check-вате тикчето на Allow other network users to connect through this computer's Internet connection(Разреши на другите потребители в мрежата да се свързват с интернет чрез този компютър).
4. Появява ви се още един Checkbox, който може да check-нете ако желаете, някой друг от компютрите да може да контролира споделената връзка. Стандартно тази опция е изключена.
5. Давате Ok. Properties на връзката, която бяхте отворили преди малко се затваря.
6. Отивате на втората връзка и щраквате с десен бутон на мишката върху нея и давате Properties(Свойства), след това в листата с протоколи избирате TCP/IP и щраквате два пъти върху него.
7. Ще ви се отвори нов прозорец ,в който въвеждате следните полета:

IP Address: 192.168.0.1
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway и DNS Servers - оставяте празни

Давате OK(ОК). С това работата ни с този компютър приключи.

 

Компютър втори

1. Отваряте Control Panel (Контролен панел), щракнете двукратно върху Network and Internet Connections (Мрежови връзки).
2. Щраквате с десен бутон на мишката върху връзката и давате Properties (Свойства), след това в листата с протоколи избирате TCP/IP и щраквате два пъти върху него.
3. Ще ви се отвори нов прозорец, в който въвеждате следните полета:

IP Address: 192.168.0.2
Subnet Mask: 255.255.255.0

Default Gateway: 192.168.0.1
DNS Server: 192.168.0.1

Забележка : За трети компютър, четвърти компютър и ... т.н. - ИП адреса който в примера по горе е 192.168.0.2 трябва да бъде 192.168.0.3 ,  192.168.0.4 и ..... т.н.

Давате OK(ОК). С това работата ни с този компютър приключи. Рестартирате и двете машини (или само връзките към интернет) и би трябвало и двата компютъра да имат интернет.

Вариант 3

Вариант 3 се използва за да споделите интернет връзка, която не можете да настроите по стандартният описан по-горе начин, защото вашият доставчик ви е ограничил по TTL, Mac, IP .

Този вариант ще го разделим на две : В единия случай ще променим TTL, а в другия ще използваме Proxy Server.

Случай първи промяна на TTL.

В този случай настройвате компютрите като използваме описаните по-горе Вариант 1 или Вариант 2 и след това коригирате TTL като следваме следните стъпки:

1. Изтегляте и разархивирате този архив part1.rar и part2.rar.
2. Инсталирате WinPacketFilter-а от архива.
3. Разархивирате ATTLFilter.zip някъде и местите attlFilter.exe от там, където сте разархивирали архива в: C:\Program Files\WinpkFilter Framework\bin и след това си правите shortcut към attlFilter.exe.
4. Стартирате AttlFilter.exe и си избирате мрежовата връзка с интернета, и давате Enable. Ако всичко е наред, при Ping, TTL вече не трябва да ви е =1, под Default програмата го прави =5.

Всичко това се прави само на компютър първи, ако сте направили всичко както трябва интернета е вече споделен.

Случай втори използване на Proxy Server.

Трябва да следвате следните стъпки:

1. Сдобивате се с някакъв Proxy Server (това е програмата която ще ви помогне да споделите връзката си), такива програми са WinGate, WinRoute, WinProxy, CC Proxy INetShaper и много други.
2. Настройвате сървъра с проксито.
3. След това отивате на другото PC и трябва да настроите всяка от програмите, които ще ползват мрежата да ползва Proxy Server.

По надолу подробно ще опишем примера с CC Proxy и Internet Explorer.

 

Компютър първи

Първо и двата компютъра трябва да са в една мрежа, за да са в една мрежа трябва да направите следното :

1. Отваряте Control Panel (Контролен панел), щракнете двукратно върху Network and Internet Connections (Мрежови връзки), в листата с връзките трябва да имате поне две връзки (за всяко физическо устройство по една).
2. Щраквате с десен бутон на мишката върху втората връзката /тази която ви свързва с другия компютър/ и давате Properties (Свойства), след това в листата с протоколи избирате TCP/IP и щраквате два пъти върху него.
3. Ще ви се отвори нов прозорец ,в който въвеждате следните полета:

IP Address: 192.168.0.1
Subnet Mask: 255.255.255.0

След това давате OK(ОК). С това работата по настройването на мрежата на компютър първи приключи.

След това си сваляте и инсталирате програмата CC Proxy тя се разпространява безплатно и можете да си я свалите от този сайт :
http://www.youngzsoft.net

След като я свалите и инсталирате, трябва да я стартирате. За да има другия компютър интернет тази програма трябва да бъде стартирана. Когато тя е стартирана нейната икона седи долу в дясно при часовника.

 

Компютър втори

Първо и двата компютъра трябва да са в една мрежа, за да са в една мрежа трябва да направите следното :

1. Отваряте Control Panel (Контролен панел), щракнете двукратно върху Network and Internet Connections (Мрежови връзки).
2. Щраквате с десен бутон на мишката върху връзката и давате Properties (Свойства), след това в листата с протоколи избирате TCP/IP и щраквате два пъти върху него.
3. Ще ви се отвори нов прозорец, в който въвеждате следните полета:

IP Address: 192.168.0.2
Subnet Mask: 255.255.255.0

Забележка : За трети компютър, четвърти компютър и ... т.н. - ИП адреса който в примера по горе е 192.168.0.2 трябва да бъде 192.168.0.3 ,  192.168.0.4 и ..... т.н.

След това давате OK(ОК). С това работата по настройването на мрежата на компютър втори приключи.

След това следвайте описаните по долу стъпки за да настройвате програмата Internet Explorer да ползва прокси съръвар :
1. Стартирате Internet Explorer
2. След това гледате най-горе и щраквате върху Tools(Инструменти)
3. След това щраквате върху Internet Options (Опции за интернет)
4. След това щраквате върху Connections (Връзки)
5. След това щраквате върху LAN Settings (LAN Настройки)
6. След това слагате отметка пред Use proxy server for your LAN (Използвайте прокси сървър за вашата локална мрежа)
7. След това Попълвате:
IP адрес: 192.168.0.1
Порт: 808
8. След това щраквате върху ОК(ОК) и сте готови с настройването на програмата Internet Explorer.
Ако сте направили всичко правилно би трябвало програмата Internet Explorer да отваря интернет страници.

Аналогично можете да настройте и други програми. Почти всяка програма, която ползва интернет може да се настрои по подобен начин. Обикновенно програмата има меню наречено Options (Опции) или Settings (Настройки) и някъде в тези менюта има настройки за прокси, където вие трябва да попълните :
IP адрес: 192.168.0.1
Порт: 808

С това тази статия приключва.


Споделяне на интернет.

 

Ако всичко написано по-горе Ви обърква и желаете да си платите, за да Ви бъде извършена тази услуга - щракнете тук.

 

Ако тази статия е полезна за вас - щракнете тук за да гласувате в BGtop.

 

Автора на тази статия е Жоро.
Адреса на тази статия е : http://bulgaria.50webs.com/spodeliane-internet.html
Вие имате право да разпространявате адреса на статията напълно безплатно.
Вие имате право да копирате части или цялата статия само ако поставите линк към тази статия.
Автора не носи отговорност при нанесени щети във връзка с използването на тази статия.

 

 

 

 

   
НАЧАЛО || УСЛУГИ И ЦЕНИ || КОНТАКТ || ЛИНКОВЕ
  Дизайн Компютри Смях Преинсталиране Навигация
Дизайн и оптимизация bld6.com